joi, 7 iulie 2011

Crime celebre in Timis, in ultimii 10 ani, ramase nerezolvate

Ucigasi in libertate, victime demult oale si ulcele! O multime de asasinate petrecute in Timis in ultimii 10 ani isi asteapta inca rezolvarea. Dosarele sunt inca pe mesele anchetatorilor, dar, din pacate, in multe dintre ele inca nu exista un indiciu clar in ceea ce-i priveste pe autori. E vorba de omoruri sangeroase care au zguduit, fiecare la vremea lui, Timisoara ori localnicii din judet. Sunt dosare stufoase, grele, pe care trecerea timpului aseaza praful si ii indeparteaza tot mai mult pe politisti de criminali ramasi liberi si nepedepsiti.
sasa disici_bPoate cel mai cunoscut caz din ultimii ani, care ridica inca nenumarate semne de intrebare, este cel al politistului timisorean Sasa Disici. In noaptea de 3 spre 4 martie 2001, acesta a fost omorat cu mai  multe focuri de arma in Ianova, dupa ce urmarise o limuzina furata. Unul dintre presupusii ucigasi, Raul Opris, s-a impuscat in Timisoara, cateva zile mai tarziu, pe cand era incoltit de politisti, fara a apuca sa spuna (intreg) adevarul despre moartea lui Disici. Desi anchetatorii sustin ca in masina urmarita de politist se afla doar Opris, locuitorii de pe strada din Ianova unde s-a intamplat nenorocirea sustin ca asasinii erau trei. S-au audiat  zeci de persoane, s-au adunat o multime de probe, s-au facut presiuni, au fost si promisiuni ministeriale (Ioan Rus, pe atunci, a spus la mormantul lui Sasa Disici ca ucigasii vor fi pedepsiti), dar cazul a ramas inca neterminat.

*******

Un alt celebru asasinat ramas nerezolvat  dupa 2000 il are ca victima pe un informatician, pe atunci,  foarte Crima Orgonascunoscut in oras, Norbert Orgonas, de 26 de ani. Cadavrul acestuia a fost descoperit, in 19 februarie 2001, in apartamentul baiatului de pe bulevardul Vasile Parvan. Tanarul fusese ucis cu mai multe lovituri de cutit. Din locuinta disparusera 5.000 de dolari, doua laptop-uri si niste telefoane mobile, iar casa era complet ravasita. Desi parintii lui Orgonas au pus la bataie o recompensa de 10.000 de dolari, pentru orice informatii care duc la prinderea asasinului, si chiar s-a realizat un portret-robot al acestuia, criminalul a ramas neprins. Portretul robot este si astazi pe pagina de internet a Politiei Timis la sectiunea "Urmariti".


*******

Pe 23 ianuarie 2004, cadavrul lui Catalin Rustoiu, de 36 de ani, angajat al Bibliotecii Judetene, a fost descoperit intr-un apartament de pe bulevardul Take Ionescu. Legistii au stabilit ca tanarul murise cu doua saptamani inainte de a fi gasit, lovit in cap cu un obiect dur. Cadavrul era in putrefactie. Potrivit anchetatorilor, se crede ca a fost vorba de o crima intre homosexuali, intrucat in apartament s-au descoperit mai multe casete video si CD-uri cu filme pentru adulti, in special pentru homosexuali. Mai mult, politistii au mai gasit aparatura performanta cu care barbatul filma scene sexuale cu tineri racolati prin intermediul anunturilor publicitare. Dupa zeci de declaratii si marturii, dosarul s-a oprit.

*******

Radinca Iovin, o timisoreanca de 74 de ani, a fost omorata in propria garsoniera, de pe Circumvalatiunii, in noaptea de 8 spre 9 septembrie 2002. Femeia a murit in urma unor lovituri puternice la cap. Vecinii sustin ca Radinca Iovin isi petrecea zilele cautand prin gunoaie si isi pierdea vremea cu prietenii pe care ii cunoscuse la tomberoane. Desi au interogat aproape tot cercul de cunostinte al acesteia, politistii nu au reusit sa gaseasca ucigasul.

*******

O alta crima zguduia Manastiurul in 29 martie 2002. Elena Micota, de 85 de ani, fusese descoperita moarta in casa ei de la marginea localitatii. Pe corpul femeii nu existau urme vizibile de violenta, insa medicii legisti au stabilit ca femeia fusese  strangulata. Din cauza mizeriei din casa politistii nici n-au putut aduna prea multe probe de la locul crimei. Ucigasul a scapat.

*******

criminalisti CFLSi asasinul Mariei Pop, o pensionara de 72 de ani, din Gottlob, a disparut fara urma. Agresorul a intrat in casa, peste femeie, in 29 februarie 2004, si a strangulat-o, disparand apoi cu pensia de 1.200.000 de lei vechi.
Politistii au ridicat amprente de la locul faptei, verificand, fara succes, peste 400 de persoane din zona. Fiul batranei, Ioan Lancea, spunea ca, inainte cu doi ani de crima, Maria Pop mai fusese atacata de un talhar care a incercat sa o stranguleze. Agresorul a reusit si atunci sa dispara.


*******

Timisoreanca Maria Lupascu, de 82 de ani, si-a pierdut viata in 16 august 2004, la doua zile dupa ce, impreuna cu sotul ei, Constantin, a fost batuta cu ranga in apartamentul pe care cei doi il aveau pe strada Coriolan Baran. Ucigasii, un barbat si o femeie, au sunat la usa in acea dimineata.
In timp  ce Constantin s-a luptat minute bune cu unul dintre agresori, care incerca sa-i taie gatul cu un cutit, Maria era lovita cu o ranga de cel de-al doilea. Batausii au disparut cu 2.500 de euro, pe care Constantin ii scosese din banca, cu o zi inainte de atac. Desi vecinii i-au vazut pe talhari, iar Politia a realizat un portret-robot al unuia dintre acestia, crima nu a fost rezolvata.

*******

Crima Timisoara
Nici asasinii unui boschetar ucis in bataie in noaptea de 2 spre 3 iulie 2004 in subsolul unui bloc de pe bulevardul Sudului, din Timisoara, nu au fost identificati. Victima, de 44 de ani din Falticeni, a decedat in urma unor fracturi craniene, provocate de mai multe lovituri la nivelul capului. Arma crimei, un par de un metru, a fost descoperita langa cadavrul barbatului. Acesta a fost descoperit cu pantalonii in vine.

*******

Celebru este si cazul judecatorului Gheran. In noaptea de 27 spre 28 iulie 2004, Vasile Gheran, de 72 de ani, a fost atacat in locuinta sa de pe strada Simion Barnutiu, din Timisoara, de trei indivizi mascati. Barbatii au patruns in casa, prin pod, si l-au ucis in bataie pe batran. Sotia sa Ida, de 71 de ani, a scapat prefacandu-se ca a murit. Ucigasii au disparut cu bijuterii in valoare de 50 de milioane de lei vechi. Anchetatorii au retinut atunci un grup de suspecti, insa nu a existat nicio proba solida care sa-i lege de locul crimei, asa ca au fost eliberati cu totii.


Este stiut faptul ca, cu cat trece mai mult timp sansele de a mai fi gasiti criminalii scad. Oamenii legii spera insa ca alte miscari gresite ale acestora, chiar si dupa ani, sa-i tradeze si sa scoata adevarul la lumina.  Asadar,  o multime de asasini umbla, inca, liberi printre noi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu