marți, 9 august 2011

CHIPUL UCIGASULUI A RAMAS PE FEREASTRA


Articol preluat de pe site-ul Newspad din iulie 2006
Un dublu asasinat oribil. Doua femei batrane violate, ucise si mutilate. In propria lor casa. Sange peste tot. Si urmele vagi ale unui chip, imprimate pe exteriorul unei ferestre.

La sfarsitul primaverii anului 1980, vestea teribilelor crime facea inconjurul Galatiului, starnind panica si ingrijorare in randul femeilor. Mai ales printre cele batrane si singure.

Un psihopat sexual, deosebit de periculos, se plimba liber prin oras. Pandindu-si, poate, urmatoarea victima...
UN CARTIER LINISTIT...
Aneta (92 de ani) si Elisabeta (65 de ani) locuiau impreuna pe Strada Gladiolelor, intr-un cartier linistit din Galati. In afara de un nepot - pe care-l si crescusera - nu mai aveau pe nimeni. Iar tanarul isi facea timp, din doua in doua zile, si trecea pe la ele. Sa le-ntrebe de sanatate, caci Aneta cazuse la pat, si sa le faca diverse cumparaturi. Femeile nu mai ieseau de ceva vreme din casa.

DESCOPERIREA MACABRA
In ziua aceea, pe la 9 dimineata, tanarul venise, ca de obicei, in vizita. Dar ceea ce avea sa gaseasca in casa matusilor lui intrecea orice inchipuire. De fapt nici nu avusese puterea sa priveasca. Chemase imediat politia. Imaginea celor doua femei era decupata parca dintr-un film de groaza.

Aneta, femeia de 92 de ani, zacea in pat, cu camasa de noapte ridicata peste coapse, cu trupul mutilat, plin de vanatai si muscaturi. In vagin avea introdusa o bucata de sapun. Fiica ei, Elisabeta, era intinsa pe dusumea, aproape dezbracata. La fel de plina de urme ca si mama ei, femeia avea asezata pe ochi o bucata din propriul intestin. Alaturi, un topor plin de sange, cu coada caruia fusese penetrata.


AMPRENTE, URME
Criminalistii cazusera de acord. Aveau de-aface cu un psihopat sexual, extrem de periculos. Dupa parerea acestora, era o chestiune de timp pana cand bestia avea sa loveasca din nou. La locul teribilelor asasinate au fost gasite nenumarate amprente. Dar posesorul lor nu se afla in baza de date a politiei. Nici urmele pantofilor nu au fost de prea mare folos. Ramasese amprenta vaga a unui chip intiparita pe geamul exterior al usii de la hol.

PREMIERA
"Era pentru prima oara cand sotului meu i se cerea asa ceva. Nu mai facuse pana atunci si ulterior au mai fost doar vreo doua astfel de cazuri", si-a amintit Irina Riscutia, sotia si cea mai apropiata colaboratoare a marelui antropolog Cantemir Riscutia. "Erau elemente foarte putine. Va imaginati cam ce fel de urme poate lasa un chip sprijinit de o fereastra...", a precizat femeia. Cu extrem de putine date, Cantemir Riscutia a reusit, dupa zile de munca atenta, sa contureze un chip.

 
CHIPUL UCIGASULUI
Ucigasul avea intre 25 si 30 de ani, concluzionase Riscutia. Brunet, fata prelunga, statura medie. Fruntea inalta. Nasul obisnuit, cu varful usor turtit. Ca elemente ale unui eventual portret psihologic, era vorba despre un individ violent, cu accese de furie.

Un gen volubil, chiar laudaros. Portretul robot alcatuit dupa amprenta de pe geam a fost multiplicat si distribuit in tot orasul. In sfarsit, anchetatorii aveau o pista.

O NOUA INCERCARE
Mai bine de o jumatate de an s-a scurs fara ca anchetatorii sa se apropie in vreun fel de criminal, in ciuda tuturor datelor existente. Apoi, pe la sfarsitul toamnei, un barbat spargea un geam, pe care isi sprijinise mai intai fruntea, si intra in casa unei batrane din acelasi cartier. Femeia insa, de la intamplarea din primavara, nu mai avea somn. Vazuse intreaga scena, apoi fugise din casa prin spate. Vreme de mai multe ore ramasese in strada, pitita dupa un copac. Scapase cu viata si, mai mult, vazuse chipul criminalului.

ACUL IN CARUL CU FAN
Descrierea batranei avea multe elemente comune cu portetul robot desenat de antropologul Riscutia. Mai mult, femeia a dorit sa colaboreze cu politia. Alaturi de un criminalist si in brate cu portetul robot, femeia s-a urcat in masina politiei. Vreme de mai multe zile, au "arat" pur si simplu toate strazile cartierului, studiind atenti chipurile trecatorilor. Actiunea a dat rezultate. Intr-o statie de autobuz, batrana l-a zarit pe criminal. Avea 27 de ani, era brunet, cu fata prelunga si de inaltime medie...


CONDAMNAT SI EXECUTAT
George Moisa, electrician auto. A recunoscut crimele inainte de a fi confruntat cu probele. A spus ca fusese beat in seara aia si ca, vazandu-le pe femei pe geam, a "vrut sa se distreze". In loc sa "se bucure de asa onoare", femeia de 64 de ani a vrut sa-l atace cu toporul. Asa ca le-a aratat el lor. Expretiza psihiatrica a demonstrat ca barbatul avea discernamant in momentul comiterii crimelor. A fost condamnat la moarte si sentinta a fost executata.
preluare de pe: http://www.politisti.ro/topic/888-articole-interesante-in-presa/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu