marți, 9 august 2011

CEA MAI ODIOASA INSCENARE JUDICIARA DIN ISTORIA CRIMINALISTICII ROMANESTI - Cazul Anca - Fantoma lui Ramaru


                   Publicat de DANIEL GORUN pe site-ul <<Criminali celebri>>


In vara anului 1977, cand oamenii nu-si revenisera dupa cutremurul catastrofal, o crima teribila avea sa ingrozeasca Bucurestiul. O tanara, Anca Broscateanu, fusese ucisa cu bestialitate, aducand in memorie crimele odioase ale lui Ramaru. Multi nevinovati aveau sa plateasca pentru „cazul Anca“.
Fantoma lui Ramaru inca mai bantuia memoria bucurestenilor. Teroarea s-a instalat din nou in Capitala, ca in acele nopti furtunoase in care actiona teribilul ucigas in serie. Sa fie vorba tot de un psihopat sexual?

PACHETE MACABRE
In ziua de 8 iulie, in parcul Hipodrom, este gasit un pachet macabru, care continea doua maini de femeie invelite in folii de plastic. Aveau unghiile proaspat date cu oja, ceea ce insemna ca victima fusese o femeie ingrijita. Militia intra in alerta maxima. Toate echipajele de teren primesc ordin sa caute „pachete suspecte, abandonate“. Intr-un tufis, in regiunea Arcului de Triumf, este gasit alt colet, care continea bazinul unei femei.

Pana in 12 iulie, sunt descoperite alte patru colete, continand restul trupului femeii ucise. Capul avea sa fie gasit ultimul, pe 12 iulie, intr-un WC, in spatele Spitalului Coltea. Intre timp, au fost studiate cazurile de disparitie recenta. S-a constatat ca trupul depesat (imbucatatit) apartinea unei tinere din Sibiu, Anca Maria Rodica Broscateanu, in varsta de 18 ani, care venise la Bucuresti pentru a da examen de admitere la ASE. Disparuse de la locuinta matusii sale pe 6 iulie, ora 16, cand plecase sa studieze listele cu repartitiile candidatilor pe sali. Pe 7 iulie, matusa anuntase disparitia fetei.

PRIMELE CONSTATARI
In urma examenului medico-legal, s-a constatat ca moartea a survenit prin trei „mecanisme“: strangulare cu un cablu, sufocare, prin astuparea cailor respiratorii cu mana si asfixie mecanica, in laringele victimei fiind gasite somoioage de hartie igienica. Matusa fetei a declarat ca o rugase pe fata sa cumpere un sapun si cateva suluri de hartie igienica. Mai mult ca probabil ca acea hartie fusese folosita de criminal ca s-o asfixieze.

S-a constatat si faptul ca ucigasul avusese raport sexual cu victima, neputandu-se insa stabili daca aceasta mai traia cand a fost agresata sexual. Parti de cadavru fusesera infasurate in pantaloni barbatesti, folii de plastic, fiind transportate cu sacose de panza si doua genti de voiaj, una rosie, alta verde. Intr-una din aceste genti a fost descoperita o cheie Wertheim. De pe o punga de plastic a fost relevata o amprenta clara a unui police (degetul mare). Anca fusese deposedata de cercei, un inel de aur si un ceas-bratara care avea sub capac fotografia prietenului ei din Sibiu. Acestea erau probele de care dispuneau organele de ancheta. Suficient cat sa se profileze imaginea unui psihopat poate mai feroce decat Ramaru.

DOI SACI… CU CARNE
Vestea despre abominabila crima s-a raspandit in toata tara. Toti asteptau ingroziti sa apara inca un cadavru, dupa „obiceiul“ psihopatilor sexual. La putin timp de la descoperirea coletelor macabre, intr-o seara, tot in parcul Hipodrom, sunt semnalate alte pachete suspecte, la doar 200 m de locul unde fusesera gasite mainile victimei. In cei doi saci de iuta, desfacuti la capete, se putea zari carne insangerata. Efectivele de militie de la sectorul 6 au asigurat imediat paza perimetrului, stabilindu-se, conform procedurii, ofiterul care urma sa se apropie de saci si pe ce traseu, pentru a nu deteriora eventualele urme lasate de „asasin“.

Operatiunea se desfasura la lumina farurilor de la masinile de militie. Cand ofiterul desemnat a ridicat un sac, acesta s-a rupt, spre groaza celor prezenti, iar din sac a cazut… o jumatate din carcasa unui porc. Desi era vorba despre o infractiune - sustragere de carne - toata lumea a rasuflat usurata. Hotii se speriasera de numarul mare de militieni care patrulau prin parc si abandonasera carnea.

CEAUSESCU INTERVINE
Ceausescu fusese informat despre noul criminal care bantuia prin Capitala si hotarase ca acesta trebuia prins inainte sa mai faca alte victime, cum se intamplase in cazul lui Ramaru. Ca sa dea „impuls“ muncii militienilor, l-a chemat la „raport“ pe comandantul Inspectoratului General al Militiei. Gen. lt. Jean Moldoveanu lipsea din tara, fiind intr-o vizita oficiala in Iugoslavia, asa ca s-a dus primul sau loctiitor, gen. maior Valeriu Buzea.

In fata lui Ceausescu, toti isi luau angajamente, ca nu-i durea gura, dar generalul Buzea chiar si-a luat in serios promisiunile. A inteles ca trebuie sa faca „totul“ pentru a rezolva cazul cat mai repede cu putinta. Acest „totul“ avea sa distruga viata multor nevinovati si avea sa ramana o pata neagra in istoria criminalisticii din Romania.

ANCHETA DE PROPORTII
„Cazul Anca“ a fost preluat pentru instrumentare de catre Inspectoratul General al Militiei, in cooperare cu Procuratura Municipiului Bucuresti, supervizata de Procuratura Generala. A pornit o ancheta de proportiile celei de la „cazul Ramaru“. Echipa era formata din „functii“ mari: gen. maior Nicolae Chiriac, seful Directiei Judiciare, col. Ion Angelescu, seful Institutului de Criminalistica, col. Tudor Stanica, loctiitorul sefului Directiei Cercetari Penale si alti ofiteri superiori de la Militia Municipiului Bucuresti care, la randul lor, au angrenat toata suflarea militiei din Capitala. Volumul de munca a fost imens.

Au fost scotocite 12.000 de imobile aflate in vasta „zona critica“, ce cuprindea locurile unde fusesera gasite coletele. Au fost cercetati 1.500 dintre cei mai periculosi infractori pentru a se stabili ceas de ceas unde au fost si ce au facut in zilele de 6-12 iulie, data cand a fost gasit capul victimei. Acestora li s-a aplicat „ancheta severa“, termen eufemistic pentru ceea ce insemna in realitate, „lampa-n ochi si pumni in bot“, dupa cum se exprima cei patiti.
Cetatenii, dornici sa participe la prinderea criminalului, sunau zi si noapte la militie, semnaland tot ce li se parea suspect. S-au strans 8 fisete cu date ce trebuia verificate.

ARESTAT PENTRU TALHARIE

In urma cercetarilor la gazda victimei, a fost descoperita o agenda a fetei in care era notat numarul de telefon al unui anume Sami. Acesta se numea Gheorghe Samoilescu, nascut in 1951, la Targoviste, casatorit, avand trei copii, dintre care unul infiat, sofer de taxi la „Glucoza“. Ridicat pe 15 iulie, acesta recunoaste ca a intalnit-o intamplator pe Anca, in tramvaiul 26, propunandu-i o „aventura“, drept pentru care i-a dat numarul de telefon.

Dar, din ancheta de la Sibiu, se stia o alta „varianta“. Anca mai fusese la Bucuresti si in luna mai pentru a se interesa de conditiile examenului de admitere. Aceasta ii povestise celei mai bune prietene ca avusese un incident cu un barbat, ca fusese la el acasa, din naivitate, pentru ca acesta ii spusese ca este student la Politehnica si-i poate da sfaturi. Acasa insa, barbatul a insistat sa se culce cu el. Ea a refuzat, iar el i-a luat lantisorul de aur de la gat drept „gaj“ si i-a dat numarul de telefon in caz ca se razgandeste. Anca era decisa sa-l sune si sa-si recapete lantisorul. Luat la „intrebari“ mai serios, Samoilescu recunoaste aceasta varianta, numind persoana careia ii vanduse lantisorul. I se elibereaza mandat de arestare de 30 de zile pentru talharie.

INCEPE  CALVARUL
In urma tuturor verificarilor, Samoilescu ramane singurul barbat pe care il cunoscuse Anca in Bucuresti. Generalul Buzea decide: el este criminalul. Ordona anchetarea suspectului „prin epuizare“, metoda care n-avea cum sa dea gres, deoarece torturile fizice si psihice aplicate determina suspectii sa recunoasca tot ce li se cere. Este batut din prima zi de ancheta, dar asta avea sa fie doar „incalzirea“.

Dupa declaratiile lui Samoilescu, facute publice dupa evenimentele din decembrie ’89, de el s-au „ocupat“ col. Tudor Stanica, lt. col. M. Florescu, lt. col. Gheorghe Ardeleanu si lt. col. Radulescu. Dupa terminarea mandatului de 30 de zile, se cere procurorului Ovidius Paun prelungirea mandatului si incadrarea la „omor deosebit de grav“. Acesta refuza, pe motiv ca nu exista dovezi pentru o astfel de incadrare.


ECHIPA GROAZEI
Cazul este preluat de Florin Dimitriu, procuror sef adjunct la Procuratura Municipiului Bucuresti, impreuna cu procurorul Dan Ion Mirescu. Conform declaratiilor lui Samoilescu, acesta din urma si-a adus „contributia“ din plin la linia „severa“ ordonata de gen. Buzea. Tot ei aveau sa instrumenteze cazul in tribunal.


SINUCIDEREA PARINTILOR
Cel mai nenorocit moment pentru Samoilescu a fost cand a aflat ca parintii lui s-au sinucis. Tatal sau, fost ofiter superior, era internat la Spitalul Militar Central. La doua saptamani de la arestarea fiului sau, afla ca acesta este considerat „cel mai odios criminal de dupa Ramaru“. Neputand suporta rusinea, se sinucide prin spanzurare. Sotia sa, mama vitrega a lui Gheorghe, este luata la ancheta. Intoarsa acasa, se sinucide, lasand un bilet: „N-am mai putut suporta teroarea“.
Daca pentru Samoilescu a fost cea mai nefericita clipa a vietii sale, pentru anchetatori a fost un „triumf“, considerand sinuciderea parintilor o dovada a vinovatiei fiului. Din pacate pentru ei, alte dovezi nu aveau. Samoilescu, sfarsit fizic si psihic, s-a hotarat sa le dea „variante“ ale uciderii Ancai, doar sa se termine odata calvarul.

PRIMA „MARTURISIRE“
Samoilescu declara ca s-a intalnit cu Anca pe 6 iulie, in jurul orei 16, in Piata Romana, ca sa-i inapoieze lantisorul, a invitat-o in garsoniera parintilor sai din Cristian Tell, unde au intretinut raporturi sexuale. Au fost intrerupti de o bataie in usa. Erau sotia lui si mama vitrega. Sotia a navalit in camera, s-a repezit asupra fetei, aceasta s-a speriat si a cazut, lovindu-se la tampla. El a plecat ingrozit, ulterior afland de la sotia sa ca „problema s-a rezolvat“.
In garsoniera din Cristian Tell nu se descoperise nici o urma de sange, desi sapte echipe de specialisti criminalisti au periat si cel mai ascuns ungher, cu lampi cu cuart (Wood). In plus, daca se poate spune asa, nici sperma recoltata lui Samoilescu nu corespundea cu probele recoltate din scrotul vaginal al victimei. Nu conta. Sotia lui e arestata si ramane interzisa cand i se arata declaratia sotului.


A DOUA VARIANTA
Samoilescu este cercetat mai „apasat“ si „recunoaste“ ca el a omorat-o pe Anca, infundandu-i pe gat hartie igienica pe care o luase din sacosa fetei. Apoi a transat-o si a bagat-o in frigiderul… Fram, iar seara a imprastiat coletele prin Bucuresti, descriind exact locurile unde au fost gasite. De regula, detaliile unei crime nu sunt dezvaluite, pentru ca nimeni, in afara de criminal, sa nu-si insuseasca fapta. Exista un „obicei“ ca un criminal, deja condamnat, sa „recunoasca“ o alta crima pentru ca suspectul sa scape si sa aiba grija de el, sa-i aduca pachete la inchisoare.

In 1977 nu se punea problema pachetelor, pentru ca exista pedeapsa cu moartea, orice crima in plus fiind un pas inainte catre plutonul de executie. Lui Samoilescu i s-a bagat un „informator“ in celula, care, impreuna cu anchetatorii, i-au dat toate detaliile crimei, sa aiba ce recunoaste. Ceea ce el a si facut. Ce mai conta ca nici cea de-a doua varianta nu furniza dovezi, lasand la o parte faptul ca frigiderul Fram din „poveste“ era neincapator pentru ceea ce sustinea suspectul?!
Aceasta declaratie, mai aproape de „realitate“ decat prima, este inregistrata, si caseta trimisa, alaturi de un raport, Comandantului Suprem. Cazul era ca si rezolvat. Mai exista doar un „mic“ amanunt: probele, care lipseau cu desavarsire.


TORTIONARII
„Ancheta prin epuizare“ facea parte din „metoda“ de lucru a vechilor militieni. Ea presupunea „bataie de voie“ asezonata cu torturi „rafinate“. Dupa o „ancheta prin epuizare“, inculpatul ar fi recunoscut orice i s-ar fi cerut. Gheorghe Samoilescu, suspectul principal in „cazul Anca“, a „recunoscut“ mai multe variante in care a „comis“ crima, una mai aberanta ca alta. Iata cateva dintre „rafinamentele“ care i s-au aplicat lui Samoilescu:

- 4 din 16. La 16 ore de „ancheta severa“, avea voie sa doarma 4 ore… numai cu aprobarea generalului Valeriu Buzea.

- Bataie cu doctor. Samoilescu era pisat bucata cu bucata, dar „beneficia“ de prezenta doctorului la capatai, care le spunea anchetatorilor daca pot continua cu „intrebarile“ sau trebuie sa mai ia o pauza. Cand Samoilescu lesina, doctorul ii lua tensiunea, ca nu cumva suspectul sa se prefaca si sa se sustraga de la „actul juridic“. Daca era „pa bune“, era dus in celula. Cu patura.

- Rotisorul. Suspectul era incatusat in pozitie ghemuit, iar pe sub genunchi se trecea o bara de fier, care era sprijinita de doua birouri. Astfel suspendat, nici nu mai stia unde primea loviturile, care-l dadeau de-a dura in jurul barei.

- Macavela. Asa cum a ramas in analele istorice, „macavela“ era un soi de tortura aplicata inca din antichitate, dar cu mare trecere in Evul Mediu. Inculpatul era legat cu mainile la spate, dupa care era suspendat… cat putea sa reziste sau pana ii ieseau mainile din umeri. Samoilescu a fost dus intr-o padure, noaptea, si atarnat de creanga unui copac, pe care tortionarii il mai folosisera si in alte ocazii, cu alti suspecti. Mainile i s-au innegrit, iar dupa o saptamana, pentru ca nu le putea misca deloc, i-au fost puse in ghips. I s-au dat si… piramidoane.

- Hamul. Pentru ca suspectul sa nu se poata apara de ploaia de lovituri, era agatat intr-un ham petrecut pe sub brate de o teava din camera de ancheta. Astfel, „servea“ drept sac de box pentru anchetatori.

- Ruleta ruseasca. Bomboana pe coliva o constituia de-acum celebra „ruleta ruseasca“, avand „imbunatatiri“, in sensul ca suspectul o „juca“ singur, iar pe tragaci apasa anchetatorul.

Gheorghe Samoilescu a fost astfel „anchetat“ timp de sase luni.

CHIPUL UCIGASULUI A RAMAS PE FEREASTRA


Articol preluat de pe site-ul Newspad din iulie 2006
Un dublu asasinat oribil. Doua femei batrane violate, ucise si mutilate. In propria lor casa. Sange peste tot. Si urmele vagi ale unui chip, imprimate pe exteriorul unei ferestre.

La sfarsitul primaverii anului 1980, vestea teribilelor crime facea inconjurul Galatiului, starnind panica si ingrijorare in randul femeilor. Mai ales printre cele batrane si singure.

Un psihopat sexual, deosebit de periculos, se plimba liber prin oras. Pandindu-si, poate, urmatoarea victima...
UN CARTIER LINISTIT...
Aneta (92 de ani) si Elisabeta (65 de ani) locuiau impreuna pe Strada Gladiolelor, intr-un cartier linistit din Galati. In afara de un nepot - pe care-l si crescusera - nu mai aveau pe nimeni. Iar tanarul isi facea timp, din doua in doua zile, si trecea pe la ele. Sa le-ntrebe de sanatate, caci Aneta cazuse la pat, si sa le faca diverse cumparaturi. Femeile nu mai ieseau de ceva vreme din casa.

DESCOPERIREA MACABRA
In ziua aceea, pe la 9 dimineata, tanarul venise, ca de obicei, in vizita. Dar ceea ce avea sa gaseasca in casa matusilor lui intrecea orice inchipuire. De fapt nici nu avusese puterea sa priveasca. Chemase imediat politia. Imaginea celor doua femei era decupata parca dintr-un film de groaza.

Aneta, femeia de 92 de ani, zacea in pat, cu camasa de noapte ridicata peste coapse, cu trupul mutilat, plin de vanatai si muscaturi. In vagin avea introdusa o bucata de sapun. Fiica ei, Elisabeta, era intinsa pe dusumea, aproape dezbracata. La fel de plina de urme ca si mama ei, femeia avea asezata pe ochi o bucata din propriul intestin. Alaturi, un topor plin de sange, cu coada caruia fusese penetrata.


AMPRENTE, URME
Criminalistii cazusera de acord. Aveau de-aface cu un psihopat sexual, extrem de periculos. Dupa parerea acestora, era o chestiune de timp pana cand bestia avea sa loveasca din nou. La locul teribilelor asasinate au fost gasite nenumarate amprente. Dar posesorul lor nu se afla in baza de date a politiei. Nici urmele pantofilor nu au fost de prea mare folos. Ramasese amprenta vaga a unui chip intiparita pe geamul exterior al usii de la hol.

PREMIERA
"Era pentru prima oara cand sotului meu i se cerea asa ceva. Nu mai facuse pana atunci si ulterior au mai fost doar vreo doua astfel de cazuri", si-a amintit Irina Riscutia, sotia si cea mai apropiata colaboratoare a marelui antropolog Cantemir Riscutia. "Erau elemente foarte putine. Va imaginati cam ce fel de urme poate lasa un chip sprijinit de o fereastra...", a precizat femeia. Cu extrem de putine date, Cantemir Riscutia a reusit, dupa zile de munca atenta, sa contureze un chip.

 
CHIPUL UCIGASULUI
Ucigasul avea intre 25 si 30 de ani, concluzionase Riscutia. Brunet, fata prelunga, statura medie. Fruntea inalta. Nasul obisnuit, cu varful usor turtit. Ca elemente ale unui eventual portret psihologic, era vorba despre un individ violent, cu accese de furie.

Un gen volubil, chiar laudaros. Portretul robot alcatuit dupa amprenta de pe geam a fost multiplicat si distribuit in tot orasul. In sfarsit, anchetatorii aveau o pista.

O NOUA INCERCARE
Mai bine de o jumatate de an s-a scurs fara ca anchetatorii sa se apropie in vreun fel de criminal, in ciuda tuturor datelor existente. Apoi, pe la sfarsitul toamnei, un barbat spargea un geam, pe care isi sprijinise mai intai fruntea, si intra in casa unei batrane din acelasi cartier. Femeia insa, de la intamplarea din primavara, nu mai avea somn. Vazuse intreaga scena, apoi fugise din casa prin spate. Vreme de mai multe ore ramasese in strada, pitita dupa un copac. Scapase cu viata si, mai mult, vazuse chipul criminalului.

ACUL IN CARUL CU FAN
Descrierea batranei avea multe elemente comune cu portetul robot desenat de antropologul Riscutia. Mai mult, femeia a dorit sa colaboreze cu politia. Alaturi de un criminalist si in brate cu portetul robot, femeia s-a urcat in masina politiei. Vreme de mai multe zile, au "arat" pur si simplu toate strazile cartierului, studiind atenti chipurile trecatorilor. Actiunea a dat rezultate. Intr-o statie de autobuz, batrana l-a zarit pe criminal. Avea 27 de ani, era brunet, cu fata prelunga si de inaltime medie...


CONDAMNAT SI EXECUTAT
George Moisa, electrician auto. A recunoscut crimele inainte de a fi confruntat cu probele. A spus ca fusese beat in seara aia si ca, vazandu-le pe femei pe geam, a "vrut sa se distreze". In loc sa "se bucure de asa onoare", femeia de 64 de ani a vrut sa-l atace cu toporul. Asa ca le-a aratat el lor. Expretiza psihiatrica a demonstrat ca barbatul avea discernamant in momentul comiterii crimelor. A fost condamnat la moarte si sentinta a fost executata.
preluare de pe: http://www.politisti.ro/topic/888-articole-interesante-in-presa/

joi, 7 iulie 2011

Instrument de optimizare cu un clic

Instrument de optimizare cu un clic

Cei mai periculosi criminali in serie din istorie si metodele lor sadice

Mintea criminala a incitat mereu curiozitatea oamenilor. Cei mai fiorosi si cei mai interesanti sunt, desigur, criminalii in serie. Am incercat sa fac un top al celor mai sadici astfel de ucigasi.

Grup de cuvinte prin care se individualizeaza si se identifica o persoana fizica in societate si familie.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Denumire data crimelor impotriva pacii internationale, crimelor de razboi si crimelor impotriva umanitatii.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Este una din institutiile fundamentale ale dreptului penal, ce consitutie o masura de constrangere si un mijloc de reeducare a celui condamnat.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Data calendaristica a unui inscris sub semnatura privata, care nu poate fi contestata de terti.
Prevazut in cap. I, t. II, C. proc.en., partea speciala, colectiv de judecatori constituit pentru solutionarea cauzelor care i s-au repartizat.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Cale de atac; actiune introdusa la instanta judecatoreasca superioara celei care a pronuntat o hotarare in prima instanta,
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.
1. Persoana fizica sau juridica ce sufera un prejudiciu sau o vatamare a drepturilor sale prin fapta ilicita a unei alte persoane si care este indreptatita sa
Din punct de vedere contabil, totalul lichiditatilor monetare curente (piese monetare, bilete de banca nationale si traine)
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Alaturi de persoanele fizice, persoanele juridice apar in circuitul civil ca subiecte de drepturi si obligatii. In aceasta calitate, ele au aptitudinea generala si abstracta de a dobandi drepturi si de a-si asuma obligatii si, in virtutea acesteia, pot dobandi drepturi si isi pot asuma obligatii.
Relatie sociala care ia nastere in legatura cu insusirea de catre oameni a buburilor materiale, in primul rand a mijloacelor de productie.
(Hard dollars) Banii pe care o firma broker/dealer ii plateste pentru analiza, cercetare sau alte servicii financiare prestate clientilor.
Reglementata in sectiunea V, cap. I, t. IV, C. proc. pen.,
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Institutie specializata a statului din structura M.A.I., a carei organizare si functionare este reglementata prin lege organica.
Organ de stat insarcinat cu solutionarea litigiilor dintre persoane fizice sau dintre acestea si persoanele juricide.
Una dintre pedepsele principale, prevazuta in cap. II, t. II, art. 53, C. pen., partea generala.
Categorie de infractiuni cu gradul cel mai ridicat de periculozitate sociala.
Spre surprinderea mea, cei mai multi sunt nume necunoscute, figuri sumbre si incredibil de sadice, pierdute in istorie.

1. Gilles de Rais s-a nascut in 1404 si este considerat a fi precursorul ucigasului in serie modern. De Rais a fost capitan in armata condusa de Ioana D’Arc. Ulterior, a fost acuzat, si in cele din urma condamnat la moarte, pentru torturarea, violarea si uciderea a zeci, daca nu chiar sute de copii in 6 si 18 ani. Victimele sale preferate erau baietii blonzi, cu ochi albastri.

Potrivit martorilor oculari, Gilles de Rais ii atragea pe copii in locuinta sa, dupa care ii viola, ii tortura, ii mutila si ii omora. De regula, ejacula pe cadavre. Nu se stie numarul precis al victimelor pentru ca multe dintre ele au fost arse. Oricum, se estimeaza ca ar fi fost intre 80 si 200. Unii spun chiar 600.

2. Pedro Alonso Lopez este de departe unul dintre cei mai periculosi criminali in serie din toate timpurile. A ucis in jur de 300 de persoane . Cunoscut ca Monstrul din Andes, Lopez si-a inceput "cariera"omorand in jur de o suta de femei indigene din Peru, pana in 1978. Prins de autoritatile tribale, a fost condamnat la moarte. Un misionar american i-a convins insa pe indigeni sa il lase sa il duca pe Lopez la politie. Norocul criminalului a fost ca, pentru politisti, uciderea a zeci de femei indigene nu prezenta importanta, asa incat l-au eliberat.

Lopez a plecat in Ecuador unde a ucis 3-4 fete pe saptamana. A fost din nou prins in 1980, cand a marturisit ca a omorat in total peste 300 de oameni. Politistii nu l-au crezut pana cand o inundatie a scos la iveala una dintre gropile comune unde Lopez isi ingropase o parte din victime.

3. Joachim Kroll s-a nascut in 1933 si a fost un ucigas in serie si canibal de origine germana, cunoscut si ca Ruhrkannibale sau Duisburger Menschenfresser. A fost condamnat pentru 8 crime, insa a recunoscut 13. Obisnuia sa-si taie victimele in bucati si sa le conserve in frigider, pentru a economisi banii care i-ar fi dat pe carne, dupa cum a marturisit criminalul. In aprilie 1982, dupa un proces care a durat 151 de zile, Joachim Kroll a fost condamnat la inchisoare pe viata... mai precis la inchisoare pe noua vieti. In 1991, criminalul a murit in urma unui atac de cord.

4. Albert Fish s-a nascut in 1870. Cunoscut si ca Gray Man, Varcolacul din Wysteria si Vampirul din Brooklyn, el a molestat peste 100 de copii - dupa spusele sale - si a fost principal suspect in peste 5 cazuri de crima . Fish a recunoscut trei dintre crimele descoperite de politie si a marturisit ca ar fi injunghiat alte doua persoane . Lui Fish ii placea sa bea sangele victimelor, sa le taie si sa manance diferite parti din corpul acestora.
A fost judecat si executat.

5. Henry Lee Lucas a marturist ca a ucis aproape 3.000 de oameni. Politia a infiintat o unitate speciala care sa se ocupe strict de descoperirea adevarului referitor la crimele lui Lucas. Pana la urma s-a constatat ca era vorba de in jur de 100 de victime, pe care le masacrase cu ajtorul unui complice: Ottis Toole.

Multe alte cazuri de morti neelucidate au fost initial inchise crezandu-se ca victimele au fost ucise de Lucas. Ulterior, s-a dovedit ca nu era asa si ca marturisirile lui erau doar o modalitate de a se juca si de a pune politia pe drumuri. Lucas a fost initial condamnat la moarte, ulterior pedeapsa i-a fost comutata la inchisoare pe viata. In 2001, Henry Lee Lucas a murit in inchisoare din cauze naturale.

6. Bruno Ludke s-a nascut in Germania si a inceput sa ucida in 1927 cand avea doar 18 ani. A luat viata a 85 de femei. De abia in timpul celui de-al doilea razboi mondial, Ludke a fost prins de politie pentru ca a agresat sexual o fata si, pentru asta, a fost sterilizat. Dar asta nu l-a impiedicat sa continue sa atace femei, pe care le viola si apoi le strangula sau le injunghia.

A fost prins din nou in 1943. Inainte de proces, Ludke a fost declarat nebun si internat intr-un spital psihiatric. Acolo, medicii i-au facut tot felul de experimente teribile. In 1944, a fost ucis prin injectie letala, testata pe el pentru prima data .

7. Andrei Chikatilo este faimosul Macelar din Rostov care a ucis 53 de femei si copii intre 1978 si 1991. Victimele lui erau in general persoane fara adapost care vietuiau pe langa calea ferata si statiile de autobuz. Crimele sale au fost neobisnuit de violente. El isi injunghia victimele in nenumarate randuri pana era satisfacut complet . Criminalul nu putea ajunge la orgasm decat in acest mod. In 1990, a fost prins de politie si a recunoscut 56 de crime, insa trei nu au putut fi dovedite.

A fost condamnat la moarte. In februarie 1994, Andrei Chikatilo a fost executat printr-o singura impuscatura in ceafa, dupa ce presedintele rus Boris Eltin i-a refuzat ultimul apel la clementa.

8. Richard Trenton Chase s-a nascut in 1950. Supranumit "Vampirul din Sacramento", el a omorat sase oameni din California, in decurs de o luna. Criminalul obisnuia sa bea sangele victimelor sau chiar sa manance cadavrele. Conform declaratiilor sale, "Vampirul din Sacramento" a comis cele sase crime pentru a-i preveni pe nazisti sa-i transforme sangele in praf, printr-o otrava pe care nazistii ar fi pus-o in detergentul de vase.

Pe 29 decembrie 1977, Chase a facut prima victima - Ambrose Griffin, un inginer de 51 de ani, tata a doi copii. Urmatoarea victima a lui Chase a fost Teresa Wallin. Femeia era insarcinata in trei luni. Dupa ce a omorat-o, Chase a facut sex cu cadavrul ei, a mutilat-o si a facut baie in sangele victimei.

Pe 8 mai, Chase a fost gasit vinovat de crima de gradul intai, si a fost condamnat la moarte, prin gazare. Pe 26 decembrie, Chase a fost gasit mort in celula sa. In urma autopsiei, s-a stabilit ca asasinul s-a sinucis printr-o supradoza de antidepresive pe care le pastrase de cateva saptamani.

9. Jeffrey Dahmer a ucis intre 1978 si 1991 cel putin 17 persoane - barbati si baieti. Criminalul se face vinovat de sodomie, necrofilie, dezmembrare a victimelor si canibalism. Dahmer a comis prima crima cand avea 18 ani, ucigand un autostopist. Criminalul l-a invitat pe Hicks acasa la el, dupa care l-a omorat, motivand ca nu voia ca victima sa-l paraseasca.

In 1988, a fost arestat pentru ca a incercat sa faca sex cu un baiat de 13 ani, din Milwaukee. Dupa zece luni, Dahmer a fost eliberat pe motiv de buna purtare. Odata iesit din inchisoare, asasinul si-a continuat seria de crime, care a incetat in 1991, cand a fost arestat din nou. Politistii au gasit 15 cadavre in casa lui, dezmembrate si depozitate in diferite locuri. Scalpurile victimelor erau depozitate in closet, iar capetele in frigider. Criminalul a fost condamnat la 937 de ani de inchisoare, insa a murit ucis de alt detinut.

10. Dennis Rader s-a nascut in 1945 in SUA si a ucis pe putin zece persoane in Kansas, intre anii 1974 si 1991. Era cunoscut sub numele de BTK Killer - BTK vine de la bind, torture, kill (a strangula, a tortura, a omori). Imediat dupa ce isi ucidea victimele, criminalul trimitea numeroase scrisori catre politie si ziarele locale, in care descria cu mandrie faptele sale. A fost arestat in 2005 si condamnat la inchisoare pe viata. Criminalul este inca in viata.

11. John Haigh, nascut in 1909, cunoscut ca "Acid Bath Murderer", a fost un criminal in serie care a actionat in Anglia anilor 40. A fost condamnat pentru uciderea a 6 persoane . Criminalul dizolva trupurile victimelor in acid sufluric, crezand ca poate fi condamnat doar daca se gasesc cadavrele. Dupa ce dizolva cadavrele in acid, falsifica actele de proprietate ale victimelor, pentru a obtine substantiale sume de bani . Haigh a fost gasit vinovat si in consecinta executat pe 10 august 1949.

12. Javed Iqbal a fost un cunoscut criminal in serie, din Pakistan. Conform spuselor sale, asasinul ar fi ucis 100 de baieti, intr-o perioada de 18 luni. A fost arestat in 1998, pentru molestarea a doi copii. A iesit pe cautiune si a inceput sa ucida. Iqbal a fost condamnat la moarte, prin strangulare, cu toate ca judecatorul a spus ca i-ar fi placut ca asasinul sa fie strangulat de 100 de ori, taiat in 100 de bucati si pus in acid. Criminalul a fost gasit spanzurat cu cearsafuri, in celula sa.

13. Ted Bundy este unul dintre cei mai cunoscuti ucigasi in serie din SUA. Bundy a violat si omorat un numar impresionant de femei intre anii 1974 si 1978. Criminalul a marturisit ca a omorat 30 de femei, insa numarul real al victimelor este inca necunoscut. Asasinul obisnuia sa depoziteze corpurile pe muntele Taylor, unde mergea dese ori pentru a petrece timp alaturi de ele. Bundy statea ore in sir printre cadavre, le machia si apoi facea sex cu ele, chiar si in cazul in care erau intr-un stadiu avansat de putrefactie.

14. Moses Sithole este cel mai cunoscut criminal in serie din Africa de Sud. El a violat 40 de femei si a ucis 38 in perioada 1994-1995. A fost condamnat in 1997 la 2.410 ani de inchisoare. Ironic, el poate fi eliberat pe buna purtare peste 930 de ani. In 2000, autoritatile au constatat ca Moses Sithole era infectat cu HIV, iar acum SIDA ii macina zilele.

15. Gary Ridgeway, cunoscut ca Ucigasul din Green River, a ucis 50 de femei in doi ani jumate, in Seattle si Tacoma, Washington. Victimele lui erau fie prostituate, fie vagaboande. Ridgeway le viola si apoi le strangula. Desi crimele au avut loc in anii 80, ucigasul a fost prima data arestat de politie dupa mai bine de 20 de ani, gratie probelor ADN. Gary Ridgeway este americanul care a marturisit cele mai multe crime si in 2003 a primit 48 de condamnari pe viata. Si acum este intr-o celula de la Penitenciarul din Washington.

16. John Wayne Gacy fusese un politian iubit si apreciat de comunitatea din Chicago, pana in1978, cand a marturisit politistilor ca a agresat si a ucis 33 de barbati. 28 dintre victime erau ingropate chiar in fata casei lui. Majoritatea erau adolescenti fugiti de acasa sau care lucrasera la compania de constructii a lui Gacy. Procesul sau a inceput in februarie 1980. Gacy a incercat sa scape de acuzatii si s-a declarat incompetent pe motive de boala mintala, insa instanta nu l-a crezut. Gacy a fost declarat vinovat si condamnat la moarte.

A fost executat de abia 14 ani mai tarziu, prin injectie letala. Ultimele lui cuvinte au fost: "you can kiss my ass" (pupati-ma in...).

17. Dean Corll, impreuna cu doi complici, David Brooks si Elmer Henley, a violat si omorat cel putin 27 de baieti, pe care i-a ingropat intr-o zona rurala de langa Houston, Texas. Toate victimele lui aveau intre 9 si 21 de ani. Dean Corll a parut suspect politiei in cazul acestor crime doar in momentul in care unul dintre complicii sai, Elmer Henley, l-a impuscat mortal.

In 1976, Henley and Brooks au fost judecati si condamnati. Henly a primit 6 condamnari a cate 99 de ani de inchisoare pentru sase din aceste crime. Brooks a fost condamnat doar pentru o crima la detentie pe viata. Amandoi sunt inca dupa gratii.

18. Wayne Williams a omorat 29 de copii, in zona orasului Atlanta, din Georgia, intre anii 1979 si 1981. A fost condamnat in 1982 doar pentru doua crime, insa autoritatile din Atlanta sustin ca el este vinovat si de alte 22 de crime. Multi oameni care il cunosteau spun ca Williams nu putea sa omoare atatia copii. Totusi, el a primit doua condamnari pe viata. Si astazi, Williams sustine ca este nevinovat.

Mai exista si alti criminali in serie care au oripilat omenirea de-a lungul timpului, insa i-am prezentat doar pe cei mai sadici. Criminalii in serie sunt un fenomen deja, mai ales in SUA, si poate ca cele mai elocvente cuvinte in acest sens sunt cele ale lui Ted Bundy: "noi, criminalii in serie, suntem fiii vostri, sotii vostri, suntem peste tot. Si maine alti copii ai vostri vor fi ucisi".

Din pacate, obsesia morbida a oamenilor pentru atrocitatile comise de ei, ii va face sa dainuiasca in memoria colectiva. Astfel ei isi ating scopul . Nu vor fi niciodata uitati.



Sursa : Ziare.com, Autor: Bogdana Boga


preluare de pe http://www.euroavocatura.ro/articole/300/_Cei_mai_periculosi_criminali_in_serie_
din_istorie_si_metodele_lor_sadice

Crime celebre in Timis, in ultimii 10 ani, ramase nerezolvate

Ucigasi in libertate, victime demult oale si ulcele! O multime de asasinate petrecute in Timis in ultimii 10 ani isi asteapta inca rezolvarea. Dosarele sunt inca pe mesele anchetatorilor, dar, din pacate, in multe dintre ele inca nu exista un indiciu clar in ceea ce-i priveste pe autori. E vorba de omoruri sangeroase care au zguduit, fiecare la vremea lui, Timisoara ori localnicii din judet. Sunt dosare stufoase, grele, pe care trecerea timpului aseaza praful si ii indeparteaza tot mai mult pe politisti de criminali ramasi liberi si nepedepsiti.
sasa disici_bPoate cel mai cunoscut caz din ultimii ani, care ridica inca nenumarate semne de intrebare, este cel al politistului timisorean Sasa Disici. In noaptea de 3 spre 4 martie 2001, acesta a fost omorat cu mai  multe focuri de arma in Ianova, dupa ce urmarise o limuzina furata. Unul dintre presupusii ucigasi, Raul Opris, s-a impuscat in Timisoara, cateva zile mai tarziu, pe cand era incoltit de politisti, fara a apuca sa spuna (intreg) adevarul despre moartea lui Disici. Desi anchetatorii sustin ca in masina urmarita de politist se afla doar Opris, locuitorii de pe strada din Ianova unde s-a intamplat nenorocirea sustin ca asasinii erau trei. S-au audiat  zeci de persoane, s-au adunat o multime de probe, s-au facut presiuni, au fost si promisiuni ministeriale (Ioan Rus, pe atunci, a spus la mormantul lui Sasa Disici ca ucigasii vor fi pedepsiti), dar cazul a ramas inca neterminat.

*******

Un alt celebru asasinat ramas nerezolvat  dupa 2000 il are ca victima pe un informatician, pe atunci,  foarte Crima Orgonascunoscut in oras, Norbert Orgonas, de 26 de ani. Cadavrul acestuia a fost descoperit, in 19 februarie 2001, in apartamentul baiatului de pe bulevardul Vasile Parvan. Tanarul fusese ucis cu mai multe lovituri de cutit. Din locuinta disparusera 5.000 de dolari, doua laptop-uri si niste telefoane mobile, iar casa era complet ravasita. Desi parintii lui Orgonas au pus la bataie o recompensa de 10.000 de dolari, pentru orice informatii care duc la prinderea asasinului, si chiar s-a realizat un portret-robot al acestuia, criminalul a ramas neprins. Portretul robot este si astazi pe pagina de internet a Politiei Timis la sectiunea "Urmariti".


*******

Pe 23 ianuarie 2004, cadavrul lui Catalin Rustoiu, de 36 de ani, angajat al Bibliotecii Judetene, a fost descoperit intr-un apartament de pe bulevardul Take Ionescu. Legistii au stabilit ca tanarul murise cu doua saptamani inainte de a fi gasit, lovit in cap cu un obiect dur. Cadavrul era in putrefactie. Potrivit anchetatorilor, se crede ca a fost vorba de o crima intre homosexuali, intrucat in apartament s-au descoperit mai multe casete video si CD-uri cu filme pentru adulti, in special pentru homosexuali. Mai mult, politistii au mai gasit aparatura performanta cu care barbatul filma scene sexuale cu tineri racolati prin intermediul anunturilor publicitare. Dupa zeci de declaratii si marturii, dosarul s-a oprit.

*******

Radinca Iovin, o timisoreanca de 74 de ani, a fost omorata in propria garsoniera, de pe Circumvalatiunii, in noaptea de 8 spre 9 septembrie 2002. Femeia a murit in urma unor lovituri puternice la cap. Vecinii sustin ca Radinca Iovin isi petrecea zilele cautand prin gunoaie si isi pierdea vremea cu prietenii pe care ii cunoscuse la tomberoane. Desi au interogat aproape tot cercul de cunostinte al acesteia, politistii nu au reusit sa gaseasca ucigasul.

*******

O alta crima zguduia Manastiurul in 29 martie 2002. Elena Micota, de 85 de ani, fusese descoperita moarta in casa ei de la marginea localitatii. Pe corpul femeii nu existau urme vizibile de violenta, insa medicii legisti au stabilit ca femeia fusese  strangulata. Din cauza mizeriei din casa politistii nici n-au putut aduna prea multe probe de la locul crimei. Ucigasul a scapat.

*******

criminalisti CFLSi asasinul Mariei Pop, o pensionara de 72 de ani, din Gottlob, a disparut fara urma. Agresorul a intrat in casa, peste femeie, in 29 februarie 2004, si a strangulat-o, disparand apoi cu pensia de 1.200.000 de lei vechi.
Politistii au ridicat amprente de la locul faptei, verificand, fara succes, peste 400 de persoane din zona. Fiul batranei, Ioan Lancea, spunea ca, inainte cu doi ani de crima, Maria Pop mai fusese atacata de un talhar care a incercat sa o stranguleze. Agresorul a reusit si atunci sa dispara.


*******

Timisoreanca Maria Lupascu, de 82 de ani, si-a pierdut viata in 16 august 2004, la doua zile dupa ce, impreuna cu sotul ei, Constantin, a fost batuta cu ranga in apartamentul pe care cei doi il aveau pe strada Coriolan Baran. Ucigasii, un barbat si o femeie, au sunat la usa in acea dimineata.
In timp  ce Constantin s-a luptat minute bune cu unul dintre agresori, care incerca sa-i taie gatul cu un cutit, Maria era lovita cu o ranga de cel de-al doilea. Batausii au disparut cu 2.500 de euro, pe care Constantin ii scosese din banca, cu o zi inainte de atac. Desi vecinii i-au vazut pe talhari, iar Politia a realizat un portret-robot al unuia dintre acestia, crima nu a fost rezolvata.

*******

Crima Timisoara
Nici asasinii unui boschetar ucis in bataie in noaptea de 2 spre 3 iulie 2004 in subsolul unui bloc de pe bulevardul Sudului, din Timisoara, nu au fost identificati. Victima, de 44 de ani din Falticeni, a decedat in urma unor fracturi craniene, provocate de mai multe lovituri la nivelul capului. Arma crimei, un par de un metru, a fost descoperita langa cadavrul barbatului. Acesta a fost descoperit cu pantalonii in vine.

*******

Celebru este si cazul judecatorului Gheran. In noaptea de 27 spre 28 iulie 2004, Vasile Gheran, de 72 de ani, a fost atacat in locuinta sa de pe strada Simion Barnutiu, din Timisoara, de trei indivizi mascati. Barbatii au patruns in casa, prin pod, si l-au ucis in bataie pe batran. Sotia sa Ida, de 71 de ani, a scapat prefacandu-se ca a murit. Ucigasii au disparut cu bijuterii in valoare de 50 de milioane de lei vechi. Anchetatorii au retinut atunci un grup de suspecti, insa nu a existat nicio proba solida care sa-i lege de locul crimei, asa ca au fost eliberati cu totii.


Este stiut faptul ca, cu cat trece mai mult timp sansele de a mai fi gasiti criminalii scad. Oamenii legii spera insa ca alte miscari gresite ale acestora, chiar si dupa ani, sa-i tradeze si sa scoata adevarul la lumina.  Asadar,  o multime de asasini umbla, inca, liberi printre noi.

sâmbătă, 4 iunie 2011

FEMEI MALEFICE - Belle Gunness


Belle Gunness este una dintre cele mai inspaimantatoare criminale in serie din istoria Statelor Unite. Avand o statura impresionanta, cu o inaltime de 1.83 metri si cantarind peste 91 de kilograme, Belle era o femeie impozanta, de descendenta norvegiana. Aceasta si-a otravit cei doi soti si toti copiii, in perioade diferite, continuand cu toti pretendentii si iubiti. Motivul? Lacomia in stare pura. Politele de asigurare de viata si bunurile furate sau luate prin escrocherie de la victime formau toate veniturile ei. Anumite rapoarte pun pe seama ei peste 20 de crime, infaptuite de-a lungul mai multor decade.
preluare de pe: http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE - Myra Hindley


Myra Hindley si Ian Brady sunt responsabili pentru asa numitele “Crime din mlastina”, care au avut loc in Manchester, Marea Britanie, la mijlocul anilor ’60. Impreuna, cei doi sunt responsabili de rapirea, abuzul sexual, torturarea si uciderea a trei copii sub varsta de 12 ani si a doua adolescente, in varsta de 16 si 17 ani. Indiciul care a dus la dezvaluirea identitatii criminalilor a fost un bagaj pe care Myra il uitase in gara centrala din Manchester. Printre probele incriminatorii se afla si o caseta pe care cei doi inregistrasera una dintre victime, in timp ce era violata si torturata. Inainte de a fi incarcerata, aceasta a abordat o atitudine plina de aroganta, pe care si-a pastrat-o si in timpul procesului, neparand sa-i pese de soarta ei. A fost prima femeie care si-a petrecut 37 de ani in detentie, cea mai lunga incarcerare din istoria Angliei moderne. In timpul detentiei, aceasta si-a schimbat atitudinea, pozand intr-o femeie religioasa si ispasita. Mai mult decat atat, si-a continuat studiile, reusind sa obtina o diploma universitara. Insa eforturile ei nu au fost de natura sa convinga prea multa lume. A murit in data de 15 noiembrie 2002, la varsta de 60 de ani, in urma unui atac de cord. Ironia face ca doar cateva zile mai tarziu, guvernul Marii Britanii sa dea un decret care ar fi gratiat-o.

preluare de pe: http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE - Beverly Allitt, "Ingerul mortii"

Cunoscuta sub numele de “Ingerul mortii", Beverly Gail Allitt este una dintre cele mai cunoscute criminale in serie din istorie. Asistenta pediatrica, ea este responsabila de moartea a patru copii si de ranirea grava a altora cinci, aflati in grija ei. Aceasta folosea des injectiile cu insulina sau potasiu pentru a provoca palpitatii cardiace. Desi a fost condamnata numai pentru noua victime, ea a mai provocat ranirea a inca treisprezece copii, inainte sa fie prinsa. Allitt nu a marturisit niciodata care este motivul crimelor ei, dar sindromul Munchausen de care suferea poate oferi o posibila explicatie. Sindromul Munchausen este o forma complexa de maltratare, fiind definit prin falsificarea sau inducerea, de catre un ingrijitor, a unei suferinte emotionale si fizice la adresa unei persoane aflate in grija sa. De asemenea, sindromul se refera si la persoanele care simuleaza sau care-si induc simptomele unei boli pentru a atrage compasiune, protectie si a castiga control asupra altora.

preluare de la: http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE - Regina Mary I



Mary a fost singurul copil al regelui Henry VIII si al Caterinei de Aragon. Incoronata dupa moartea lui Edward al VI-lea si indepartarea de pe tron a “Reginei de noua zile”, asa cum a ramas in istorie lady Jane Grey, Mary este recunoscuta pentru campania violenta pe care a dus-o pentru reintoarcerea Angliei la catolicism. Multe figuri proeminente protestante au fost executate pentru convingerile lor religioase, aducandu-i reginei denumirea de Bloody Mary (Mary cea sangeroasa). 800 de protestanti au parasit atunci tara, in asteptarea unor vremuri mai bune, asteptand moartea reginei pentru a se reintoarce in tara.

preluare de pe: http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE - Isabela de Castilla


Isabela I a Spaniei este cunoscuta drept protectoarea si sustinatoarea lui Cristofor Columb, impreuna cu sotul ei, Ferdinand II de Aragon. Impreuna, au facut posibila unificarea Spaniei sub nepotul lor, Carlos I. Ca parte a procesului de unificare, Isabela a fost cea care l-a numit in functia de Inchizitor General pe temutul Tomas de Torquemada. In data de 31 martie 1492, este implementat decretul Alhambra, care forta convertirea populatiei evreilor si musulmanilor la catolicism. Prin urmare, 200 000 de persoane au parasit Spania. Cei care au ramas si au ales convertirea nu au scapat, totusi, de investigatiile si torturile inchizitiei. In 1974, papa Paul al VI-lea a propus-o pentru beatificare. In cadrul bisericii catolice, Isabela este descrisa drept “servitoarea Domnului”.


preluare de pe: http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE - Irma Grese


Una dintre cele mai feroce “produse” feminine ale nazismului, Irma Grese era cunoscuta sub numele de “Cateaua din Belsen”, si asta nu datorita caracterului ei milos. A abandonat scoala la 15 ani, pentru ca nu avea foarte multa dedicatie pentru studiu. Mai tarziu, a incercat sa devina asistenta medicala, dar nu a fost primita in randul acestora. Si-a gasit in scurt timp vocatia, odata cu inscrierea in randul “Ligii femeilor germane”. In 1943 a fost transferata la Auschwitz, devenind in mai putin de un an “Senior Superviser”. Promovarea a fost facuta pe baza excesului de zel de care dadea dovada. Printre “hobby-urile” ei se numarau crimele, torturile psihice si fizice, abuzurile sexuale, bataile crunte cu biciul sau asmutirea cainilor infometati asupra prizonierelor. Umbla incaltata cu cizme foarte grele, un accesoriu util in torturarea fizica a prizonierelor si nu se deplasa niciodata fara pistol si bici. In data de 17 aprilie 1945 a fost capturata, impreuna cu alti ofiteri SS, judecata sub legea britanica si condamnata la moarte prin spanzurare. Apelul ei a fost respins, devenind astfel, cea mai tanara femeie condamnata la moarte sub legea britanica in secolul XX.

preluare: http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE - Ilse Koch

Vrajitoarea din Buchenwald, pe numele ei Ilse Koch, a fost sotia lui Karl Koch, comandantul lagarului de concentrare de la Buchenwald intre 1937 si 1941 si a celui de la Majdanek, intre 1941 si 1943. Imbatata de puterea absoluta pe care i-a pus-o pe tava sotul ei, aceasta nu s-a dat inapoi de la nicio fapta marsava. In perioada Buchenwald, a reusit sa uimeasca oamenii prin desfraurile, torturile si obscenitatea de care era capabila. Colectionara impatimita, Ilse si-a creat o macabra colectie formata din lampioane si genti confectionate din piele…umana. Pentru diversitate, se foloseau bucatile de piele tatuate. Datorita pasiunii ei, a fost promovata in cadrul lagarului pe postul de sefa a gardienelor. Dupa terminarea razboiului a fost judecata, inchisa, eliberata si iar inchisa. In final, s-a spanzurat in 1967, in inchisoarea pentru femei Aichach.


preluare http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE -Katherine Knight


Prima femeie din Australia condamnata la inchisoare pe viata, fara posibilitatea eliberarii conditionate, Katherine Knight era cunsocuta pentru relatiile ei violente. Printre “dragalaseniile” ei casnice se numara sfaramarea maxilarului primului sot, taiarea gatului unui catelus de 8 saptamani in fata celui de-al doilea sot, o relatie fierbinte cu John Charles Thomas Price, care s-a lasat cu un ordin de restrictieimpotriva ei. Acest lucru nu a impiedicat-o sa se apropie totusi de el suficient de mult incat sa-l injunghie de 37 de ori cu un cutit de bucatarie. Insa nu s-a multumit numai cu atat. Dupa ce l-a omorat, l-a jupuit de piele, i-a taiat capul si l-a pus intr-un bol de supa, i-a taiat fesele si le-a gatit la cuptor, insotite de o garnitura de legume. Ce a mai ramas din cadavru a fost suspendat de tocul unui geam din camera de zi. Masa calda, impreuna cu un biletel, a fost trimisa copiilor insa, spre norocul acestora, politia a reusit sa intervina inainte ca ei sa ajunga acasa.


preluare http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

FEMEI MALEFICE - Mary Ann Cotton


Englezoiaca Mary Ann Cotton este o alta criminala in serie, care a actionat sub impulsul lacomiei. Maritata la varsta de 20 de ani cu William Mowbray, acestia s-au stabilit in Plymouth, Devon, pentru a inteimeia o familie. Cuplul a avut cinci copii, dintre care patru au murit in conditii suspecte, diagnosticul fiind febra gastricasi dureri de stomac. Faptul ca s-au mutat in nord-vestul tarii nu parea sa ii ajute foarte mult. Blestemul i-a urmat. Inca trei copii au fost nascuti si tot trei copiii au fost inmormantati. William avea sa ii urmeze in scurt timp, rapus de o misterioasa boala intestinala. I-a urmat si cel de-al doilea sot, George Ward si inca un copil. Cauza? Probleme intestinale. Acest sir de coincidente incredibile au atras intr-un final atentia presei, ale carei investigatii au dus la prinderea criminalei. Ziarele au descoperit ca, in timpul mutarilor ei frecvente, a pierdut trei soti, un iubit, un prieten, mama si o multime de copii, toti loviti de aceasi boala. A fost spanzurata la Durham County Gaol, in data de 24 martie 1873, pentru otravire cu arsenic. Faptele ei au oripilat intr-asa masura populatia, incat executorii ei s-au asigurat ca nu va muri foarte repede in streang.



preluare: http://criminalicelebri.blogspot.com/p/femei-malefice.html

MOARTEA MIHAELEI RUNCEANU

Din cei care au lucrat la "cazul Mihaela Runceanu" a mai ramas doar Costica Ionescu, in prezent comisar-sef la Serviciul Omoruri, sectorul 4, din cadrul Politiei Capitalei. I se zice Mosu', porecla pe care o are din armata. Si-a efectuat stagiul militar la rachete, pe fasciculul de distanta, unde era nevoie de miscari foarte fine si un calm deosebit. Tuturor celor care lucrau pe fasciculul de distanta li se spunea Mosu'. Nascut sub semnul Fecioarei, Mosu' este "dotat" cu intuitie si o mare putere de analiza, calitati de mare valoare pentru un politist de omoruri, mai ales cand "tehnica" nu este chiar performanta. "Criminalii se prind in primul rand cu mintea", spune el. N-a fumat niciodata pentru ca stresul cauzat de munca de politist de omoruri nu poate fi diminuat de tigari. Ba, mai mult, tigarile "strica" sanatatea. Rareori a fost "lup singuratic", pentru ca la Omoruri se lucreaza in "haita". Totusi, la "cazul Mihaela Runceanu" a fost nevoit sa-si urmeze singur firul anchetei, pentru ca doar el a intuit ca ucigasul este barbat. 
Adina MutAr 
In toamna anului 1988, in garsoniera ei din Mihai Bravu, Bucuresti, a fost gasit cadavrul cantaretei Mihaela Runceanu. Fusese strangulata cu un cablu de telefon, stropita cu benzina si incendiata. Mihaela era foarte indragita de public, avea zeci de mii de fani. Oricare dintre ei putea fi ucigasul. Cazul se anunta deosebit de greu, mai ales ca era si urmarit de "sus", din cercul "iubitului conducator". 
Politica partidului era clara: in Romania nu se intampla nimic rau. De la "cazul Ramaru", ucigasul in serie care asternuse peste Capitala o teama cumplita, militienii de la omoruri invatasera ca trebuie sa se cupleze la tensiunea dosarului pe muteste. Nici acasa nu aveau voie sa discute despre cazurile pe care le ancheteaza. Uciderea unei cantarete de talia Mihaelei Runceanu ii punea din start contracronometru, limitand numarul investigatorilor, pentru a nu se "imprastia" rezultatele anchetei. Fiecare pas pentru identificarea criminalului avea sa fie urmarit si cenzurat. Opinia publica trebuia sa afle cat mai putin. 


RONDUL DE NOAPTE 
Se apropia de miezul noptii. Fusese o zi destul de calda, dar noaptea incepuse sa bata un vant usor, rece. Incepea sa miroasa a toamna, a frunze uscate, aerul era greu din cauza norilor imbibati de ploaie. In fata postei din Baba Novac era lumina. Militienii care patrulau prin zona au vazut o fata pe o banca de langa posta. Statea ghemuita, parca plangea sau poate ii era frig. Ce cauta, la ora aceea, o fata singura, pe o banca? Nu stia ca nu avea voie? In Bucuresti nu existau oameni fara adapost sau, cel putin, asa trebuia sa para. Militienii au legitimat-o si, evident, au intrebat-o ce dracu' face acolo, ca nu-i in Gara de Nord. 
- M-a dat Mihaela afara!, a raspuns ea trista. 
- Care Mihaela, fetito, sau crezi ca in cartierul asta este doar o Mihaela? 
- Mihaela Runceanu. 
- Aaaa! 


"CASA DESCHISA" 
Militienii se aflau in incurcatura. O cunosteau pe Mihaela, era o tanara foarte draguta. Nu-si dadea deloc aere de vedeta si de aceea era si foarte populara. Casa ei era mereu deschisa, primea o gramada de prieteni. Lor, militienilor, li se parea ca este chiar prea "deschisa" casa Mihaelei. Stiau ca deseori se strangeau prieteni la ea ca sa vada filme pe video, ceea ce nu prea era in regula. Ar fi trebui sa raporteze aceste informatii, dar faceau si ei pe "niznaiul", pentru ca o simpatizau pe cantareata. Atata timp cat nimeni nu le-o ceruse, n-avea rost sa se bage singuri in seama. Dar acum aveau un "caz". Fata nu putea ramane pe strada. Ar fi fost nevoiti sa raporteze. Oare ce se intamplase? Mihaelei nu-i prea statea in caracter sa faca astfel de gesturi, sa dea pe cineva afara din casa. Mai ales noaptea. 


SECRETARA UTC 
Militienii nu prea stiau ce sa faca. Nu le venea nici o idee salvatoare. Pana una, alta, s-au asezat langa fata si au inceput sa-i puna intrebari. Unde lucra? La Electromecanica. Ce cauta la Mihaela? Acolo statea, in gazda. In gazda? Pai, Mihaela avea doar o garsoniera! Da, dar erau prietene si Mihaela nu refuzase ajutorul nimanui, daramite prietenilor. Si de ce o daduse afara? Se suparase ca primea tot felul de telefoane de la niste necunoscuti care-i cereau sa o dea pe ea afara. 
- Rudele mele!, preciza fata. Alor mei nu le convine ca mi-am luat zborul. Le e teama ca nu ma descurc, nu inteleg de ce am vrut sa stau in gazda, stiti cum e! Prapastia dintre generatii. Dar eu ma descurc foarte bine, am ajuns si secretara UTC la mine la serviciu. 
- Secretara UTC? Aaaa! Asta schimba situatia, remarca un militian. 
O secretara UTC nu putea ramane noaptea fara adapost. Ce hal de exemplu ar mai fi fost pentru tinerii pe care-i reprezenta?! Trebuia facut ceva. Si repede. Altfel cine stie ce probleme ar fi iesit din chestia asta. Cel putin le venise o idee de care sa se agate. 
- Sa mergem la Mihaela! O rugam noi sa te primeasca inapoi pana iti gasesti alta gazda. 


O PALPAIRE NEFIREASCA 
Fata nu voia deloc sa mearga inapoi. Nu in seara aia. Mihaela era suparata pe ea si s-ar fi suparat si mai tare daca ar fi vazut-o cu militienii la usa. 
- Tu nu trebuie sa zici nimic. Ne lasi pe noi sa vorbim. 
Fata nu si nu, ca ea nu merge, mai bine se duce pe jos pana in Gara de Nord, daca nu vor sa o lase inca vreo doua ore, pana incep tramvaiele sa circule. Mai cu frumosul, mai autoritar, militienii au luat-o cu ei. Cand s-au apropiat de blocul unde statea Mihaela, au vazut la geamurile garsonierei o palpaire nefireasca. Sa fi avut semineu artificial, din acela care "arde" doar becuri? Era la moda. 
- Poate ca se uita la vreun film, la video, zise fata cu glas mic, uitandu-se speriata la militieni. 
Acestia nu voiau sa recunoasca fata de ea ca stiau despre acest obicei. N-au comentat nimic, ceea ce a speriat-o si mai tare pe secretara UTC, care, de altfel, nici ea nu trebuia sa se lase prinsa in astfel de obiceiuri "nesanatoase" pentru tineretul patriei. 


FOC MOCNIT 
Au sunat degeaba la usa. Nu raspundea nimeni. Nu puteau sa faca tambalau, pentru ca era doar patru dimineata si n-aveau nevoie de vecini curiosi. Situatia devenea din ce in ce mai delicata. Ii cuprinsese si nelinistea. Simteau ca s-a intamplat "ceva". Uitandu-se pe vizorul de la usa, militienii au observat aceeasi palpaire nefireasca. Nu era miros de fum, dar usa era foarte bine "imbracata", nu avea spatii pe la incheieturi. 
- Eu sparg vizorul!, spuse unul dintre militieni. 
L-au spart si imediat a inceput sa iasa fum. Era clar ca era sau fusese un incendiu. Nu mai avea rost sa pastreze linistea. Fata le-a spus ca Mihaela tinea o cheie langa tocul usii, intr-o nisa. Au adancit spartura, au luat cheile si, cand au descuiat usa, au auzit valvataia cum prinde puteri. 
- Ramai afara!, i-au strigat fetei, intrand in "forta" pentru a scoate afara eventualele victime. 


IMAGINI DE COSMAR 
Focul nu se extinse. Fusese doar o mica flacara ce prinsese forta, alimentata de aerul de afara. Inauntru fusese prapad. Garsoniera arata ca o pestera. Totul arsese mocnit, temeinic. Intrerupatoarele curgeau pe pereti, televizorul se topise luand forma tubului, tencuiala cazuse de pe pereti. Mirosea greu, a ars, dar si un alt miros, de benzina. Pe pat, au zarit o silueta acoperita cu patura. S-au repezit spre pat, gandind ca poate Mihaela mai era in viata. Cand au dat patura la o parte, i-au zarit trupul ars pe alocuri, "punctiform", cum zic pompierii. Si trupul mirosea a benzina. Deja isi dadusera seama ca era vorba despre o crima. Au vrut sa-i ia pulsul, sa vada daca totusi mai traieste. Atunci au observat ca fusese strangulata cu firul de la telefon. Mihaela Runceanu fusese ucisa. Si mai observara ceva. -Este un singur pat!, spuse unul dintre militieni si porni grabit spre usa, sa vada unde este fata. 
Era acolo, nu plecase nicaieri. Se prabusise in ea insasi. Era muta. Privea in gol, fara expresie. Impietrise asa, langa usa, cu geamantanul in mana. 


MII DE SCRISORI 
Costica ridica receptorul confuz. Cand auzi glasul celui de la dispecerat, ii zbura tot somnul. 
- E groasa!, ii spuse colegul de la dispecerat. E vorba de Mihaela Runceanu. 
Era trecut de ora patru. Afara era inca intuneric. Aprinse veioza de la capatul patului si-si nota adresa. Sotia se trezise si ea, dar nu-l intreba nimic cand il vazu cu cata graba se imbraca. Era obisnuita. 
- Ai grija!, ii spuse. 
Atat. Era de ajuns. Simtise tensiunea si-si daduse seama ca este vorba despre un caz deosebit. 
- Sa nu ma asteptati, ii spuse Costica si iesi pe usa val-vartej. 
A ajuns la locul faptei in mai putin de o jumatate de ora. Medicul legist sosi si el repede. Inspecta trupul, clatinand din cap dezaprobator. 
- Prezinta leziuni la nivelul fetei si a toracelui. A fost lovita, strangulata si apoi i s-a dat foc. Ce miroase a benzina? Aha, a fost stropita si cu benzina. Mosule, nu te invidiez, ma crezi? Mosule? 
Costica nu-l mai auzea. Descoperise o gramada de scrisori, mii, de la fanii Mihaelei Runceanu, care nu fusesera atinse de incendiu. Le baga intr-un sac, gandind ca, poate citindu-le, va descoperi vreun indiciu. Gasi si o agenda cu numere de telefon, alta sursa de indicii. 


SUSPECTA PRINCIPALA 
Fata care statuse in gazda la Mihaela Runceanu devenise principala suspecta. Nu si pentru Mosu'. 
- E mana de barbat aici, asa imi spune mie instinctul!, ii repeta colegului sau. 
- Cred ca, de data asta, instinctul te insala. Fata a omorat-o! Si mai si minte ca statea la Mihaela in gazda, cand in garsoniera era un singur pat. A omorat-o si apoi a incendiat locuinta ca sa-si stearga urmele. 
- Dar apoi a avut o "cadere" de inteligenta si s-a dus pe banca la Baba Novac, s-o vada militienii. 
- Bine a gandit. Si-a oferit un alibi. 
- Ce alibi mai e si asta? Sa se spovedeasca la militieni ca s-a certat cu Mihaela si ca aceasta a dat-o afara? Le oferea si motivatia crimei? Hotaraste-te, ori e proasta, ori desteapta! Si-apoi unde sunt bunurile care au disparut din casa victimei si de unde a luat benzina? 
Colegul sau ridica din umeri. Chiar trebuia sa aiba raspunsuri la toate de la inceput? Lucrau trei la caz. In timp ce colegii sai o anchetau pe fata, insistand pe relatia ei cu Mihaela, Mosu' cauta alta pista. 


FANII ALTEI CANTARETE 
Mosu' era sigur ca autorul crimei fusese un barbat, dar nu gasise nici un indiciu care sa-l conduca spre un posibil suspect. In agenda cantaretei, ca si in scrisori, erau numai adrese si numere de telefon ale unor femei. Din relatarile cunoscutilor, afla ca in anturajul Mihaelei se aflasera multi barbati, dar nici unul ca iubit. Descoperise chiar si un general de armata, care o proteja, fiindca o placea foarte mult ca om si ca artista. Se hotarase sa o sprijine in viata de zi cu zi, pentru ca in cariera artistica Mihaela nu avea nevoie de ajutor. Isi facuse un nume si un loc in lumea vedetelor doar prin talentul si profesionalismul ei. Nici gand ca generalul sa-i fi fost amant! Nici gand s-o fi ucis din gelozie. De altfel, Mosu' nici nu-l banuise de asa ceva. Criminalul, asa cum il "simtea" el, trebuia sa fie tanar. Din scrisorile de la fanii Mihaelei, Mosu' afla ca exista o stare conflictuala intre acestia si fanii altei artiste, aflata pe primul loc in topul cantaretelor preferate. I-a facut o vizita acesteia, dar n-a aflat mai nimic. Nu stia despre conflictul dintre fanii lor. Ii era imposibil si sa citeasca sacii de scrisori pe care ii aducea posta. Era insa incredintata ca fanii, niste tineri sinceri in admiratia lor, nu puteau fi capabili de un asemenea act odios. Chiar asa, doar nu traiau in Occident! Unde sa-l gaseasca pe criminal, intre atatea nume de femei!
La inceputul lunii noiembrie 1989, indragita cantareata Mihaela Runceanu a fost ucisa in garsoniera sa din Mihai Bravu. Fusese strangulata, stropita cu benzina si incendiata. Pe lista suspectilor erau doar femei. Si, totusi, se cauta un barbat.
Mosu' se deplasase in teren pentru a ancheta cunoscuti si rude ale Mihaelei Runceanu, daduse sute de telefoane din agenda cantaretei, verificase inca o data locul faptei. Toate aceste actiuni, in cateva ore. Lucra contracronometru. Si nu gasea ceea ce cauta, adica un barbat tanar, atletic, eventual cu antecedente penale, mergand pe ideea ca un individ "curat" nu ar fi debutat in faradelegi talharind si omorand o vedeta. Poate numai daca era nebun, dar nu avea nici o informatie ca in anturajul Mihaelei ar fi existat cineva zarghit. Fata care zicea ca statuse in gazda la Mihaela pana in noaptea crimei sustinea ca, atunci cand plecase, la cantareata se afla un tanar, pe nume Florin, care se uita la video. Tot dand paginile agendei, Mosu' gasise si un numar de telefon al unui Florin. Il ridicasera. Era insa o problema: Florin era, de fapt, Florica.


FEMEIA-BARBAT 
Florica avea in jur de 1,80 metri si cam 85 de kilograme. Era zdravana ca un taur. O cunostea pe Mihaela, dar cine nu o cunostea?
- Ei, lasa, ca nu toti care o cunosteau aveau numerele de telefon in agenda cantaretei. Dar cate numere de telefon erau in agenda Mihaelei?
- Pai, cum, te-am adus aici sa ne pui intrebari? De ce erai trecuta in agenda ca Florin?
- Asa-mi zic prietenii, pentru ca... pentru "gingasia" mea, probabil. Sunt mai barbatoasa.
- Aseara unde ai fost? De cand n-ai vazut-o? Cat de des te duceai pe la ea? De unde aveai benzina? Dar de ce ti se zice Florin? Si ce cautai aseara la Mihaela? La ce film te uitai?
- Film? Ce film? Pe video? Stati asa, stiu si eu un Florin. Ii aducea casete video. Avem o cunostinta comuna.
Florica aproape sarise de pe scaun. Intrezarise o portita de scapare de sub tirul intrebarilor. Doar ca anchetatorii credeau ca asta si urmarea, sa castige timp, sa-si faca o strategie. Mosu' notase adresa cunostintei lui Florin si se pregatea sa plece dupa ea.
- Pierzi timpul, Mosule! Asta ti-e barbatul pe care il cautai. Ne abureste si n-avem timp sa verificam tromboanele ei.
- Lasa-ma si pe mine sa-mi fac meseria, asa cum cred eu! se otari Mosu' la colegul sau.


O SIMPLA CUNOSTINTA 
Cunostinta lui Florin, o fata, nu stia mai nimic despre el. Nici macar numele complet. Da, ii ducea casete Mihaelei, facea parte din anturajul ei. Era un tanar de bani-gata, cum se spune. Parintii lui aveau slujbe foarte bune, tatal mai ales, dar erau despartiti, iar el statea cand la mama, cand la tata. Mama lui statea pe Bulevardul 1 Mai. Tatal nu stia pe unde locuieste, dar stia ca ii dadea multi bani, ii daduse si masina... Avea masina?
- Hai, incearca sa-ti amintesti mai multe, pe unde l-am putea gasi, cu cine mai era prieten?
- Nu stiu, zau! Florin avea o iubita, de ce nu o cautati pe ea? Ea v-ar putea spune mai multe. Eu stiu de el mai mult din auzite, din ce se vorbea in cercul nostru.
Stia unde o gaseste pe iubita lui Florin? Nu? Pai, atunci, ce-i in mana nu-i minciuna. Mosu' o invita la militie, sa-i arate niste fotografii, poate il recunoaste. Pe langa fotografiile de infractori, lua si de la Evidenta Populatiei un teanc de fise ale celor care locuiau pe 1 Mai. Asta era chiar ca la Loterie. Unele fise nici nu aveau fotografia persoanei respective. Cautau acul in carul cu fan. Chiar asa i-au spus colegii cand a ajuns cu fata in birou. In plus, incepea meciul in care Steaua juca pentru calificarea in Cupa Campionilor, drept pentru care intreaga activitate se intrerupea.


LA AL PATRULEA GOL 
Fata avea o rabdare extraordinara. Nimeni n-o mai baga in seama, dar ea, cuminte, dadea fila cu fila si privea atenta fotografiile. Tensiunea din birou era maxima. Steaua manca bataie. Nimeni nu-si mai punea lacat la gura. Injuraturile curgeau la liber. Fata, ca si cand nimic nu s-ar fi petrecut in jurul ei, rasfoia linistita fisele. Nu-l descoperise pe Florin printre infractori. Trecuse la fisele de la Evidenta Populatiei. Mosu', care o privea cu coada ochiului, studiindu-i reactiile, era dezamagit. Credea ca o sa-l gaseasca printre infractori. Ipoteza lui se cam clatina. Baiat de familie buna? Avea de toate? Atunci talharia nu se mai justifica. Lipseau multe lucruri, bijuterii, in special. Dar talharia putea fi doar o inscenare. Care sa fi fost, atunci, mobilul? Crima pasionala nu putea fi. Mihaela era o persoana retrasa. Suferea de o acnee care se intindea pana spre zona pubiana, ceea ce, spuneau prietenele ei, o complexa. Se dedicase cu totul muncii, atat pe scena, cat si la Scoala Populara de Arta. La un moment dat, gandurile Mosului au fost intrerupte de injuraturile colegilor de birou. Steaua primise al patrulea gol. Era prapad. Totusi, Mosu' auzise si glasul firav al fetei. Se intoarse spre ea si se apleca peste birou:
- Ce-ai zis?
- Asta este Florin, spuse fata, aratand o fisa.


36 DE ORE 
Parintii lui Florin erau nemultumiti de el. Traia cu o femeie mai mare decat el cu opt ani, care avea si un copil. Se mutase cu ea. Taica-sau nu-i mai dadea bani, ii spusese sa-i aduca si masina inapoi. I-o adusese? Nu inca. S-au dus la domiciliul femeii cu care traia Florin. El nu era acasa. La o perchezitie sumara, au descoperit bunurile furate din casa Mihaelei. Nu numai bijuterii si aparatura electronica, dar pana si pantofii cu tocul dezlipit, care urmau sa fie dusi la reparat. Femeia nu stia de unde sunt obiectele gasite de militeni. Florin ii spusese ca sunt ale unui prieten care se muta si il rugase sa i le tina cateva zile. Il crezuse, de ce sa nu-l creada? Doua echipe de militeni l-au asteptat pe Florin, una in strada, alta un etaj mai sus fata de apartamentul unde locuia. Trecusera 36 de ore de cand comisese crima.


GANDUL CRIMINAL 
Florin a recunoscut fapta. N-avea rost sa faca pe nevinovatul, cand fusesera descoperite obiectele pe care le furase din garsoniera Mihaelei. Da, fusese talharie. Si omor, cum altfel? Mihaela organizase o seara de filme video cu prietenii, iar el ii dusese niste casete. Prietenii anuntasera ca nu pot veni, iar el o rugase sa-l lase sa vada casetele. Mihaela acceptase. Era fata buna. Apoi venise cea care statea la ea si se certasera. Mihaela i-a spus sa plece, ca n-are nevoie de scandal din partea celor care o tot sunau si-i spuneau sa n-o mai oploseasca pe la ea. Fata isi facuse bagajele si plecase. Mihaela a facut o baie, apoi s-a bagat in pat sa se culce. El urma sa plece cand se termina filmul. Atunci i-a venit lui Florin gandul criminal. Era stramtorat si nu intrevedea un viitor mai roz. Nu planuise nimic, nu s-a gandit prea mult. Cum i-a incoltit ideea crimei, s-a dus langa pat, s-a asezat peste Mihaela si a sugrumat-o cu mainile. Ea s-a luptat. De aici proveneau ranile de pe fata si toracele victimei. De asta banuise Mosu' ca ucigasul fusese un barbat.


S-A LACOMIT LA BENZINA 
Incepuse sa care lucrurile la masina. Gasise si doua canistre pe balcon, pline cu benzina. Pe una o dusese in masina lui, dar cand s-a intors dupa a doua, a observat ca Mihaela misca. Nu murise. Atunci a luat firul de la telefon si a sugrumat-o. A stropit-o cu benzina, a stropit si prin casa, cu gandul ca va arde tot si se vor sterge urmele. De ce n-a turnat mai multa benzina, daca voia sa arda tot?
-Imi trebuia benzina! Sunt cozi infernale la benzina, a explicat tanarul impasibil.

Mosu'


Dintre cei care au lucrat la "cazul Mihaela Runceanu" a mai ramas doar Costica Ionescu, in prezent comisar sef la Serviciul Omoruri, sectorul 4, din cadrul Politiei Capitalei. I se zice Mosu', porecla pe care o are din armata. Si-a efectuat stagiul militar la rachete, pe fasciculul de distanta, unde era nevoie de miscari foarte fine si de un calm deosebit. Tuturor celor care lucrau pe fasciculul de distanta li se spunea Mosu'. Nascut sub semnul Fecioarei, Mosu' este "dotat" cu intuitie si o mare putere de analiza, calitati de mare valoare pentru un politist de omoruri, mai ales cand "tehnica" nu este chiar performanta. "Criminalii se prind in primul rand cu mintea", spune el. N-a fumat niciodata. Rareori a fost "lup singuratic', pentru ca la Omoruri se lucreaza in "haita". Totusi, la "cazul Mihaela Runceanu" a fost nevoit sa-si urmeze singur firul anchetei, pentru ca doar el a intuit ca ucigasul este barbat.
http://ziare.zaraf.ro/articol5084/MOARTEA-MIHAELEI-RUNCEANU-(DEZNODAMANT).htm





20 de ani de la moartea Mihaelei Runceanu (Informatii si poze)
La douazeci de ani de la moartea Mihaelei Runceanu, Daniel Cosmin Stefanescu, criminalul artistei face dezvaluiri.
Daniel Cosmin Stefanescu a povestit la "Happy Hour" care era relatia lui cu Mihaela.
"Eram doar o cunostinta care ii mai facea rost de cate o caseta video, care o ajuta cand avea nevoie, dar in limita timpului meu disponibil", a declarat cel care a fost gasit vinovat pentru crima care a cutremurat Bucurestiul in noiembrie 1988.
Ucigasul Mihaelei Runceanu i-a furat carnea din frigider
Pe 1 noiembrie 1989, in jurul orei 1:00, Mihaela Runceanu este asasinata in mod bestial in garsoniera sa din Bucuresti situata pe Soseaua Mihai Bravu, Nr.293 (la intresectia cu Dristor), Bloc 12, Scara B, Ap.48, Parter.
In acea noapte, Stefanescu a strans-o de gat cu un cablu electric, apoi a inceput sa care obiecte din casa, la masina pe care o parcase in fata garsonierei.
Cand a vazut ca Mihaela mai misca, a stropit-o cu benzina si a incendiat casa.
Mihaela Runceanu, o mare iubitoare de frumos
Mihaela Runceanu a fost omorata pe 1 noiembrie 1989
Stefanescu a luat din casa artistei mai multe lucruri: un videocasetofon marca "Panasonic", un televizor "Telecolor", un magnetofon stereo marca "Rostov", un picup "Unitra", doua boxe "Unitra" de 75 W, statie de amplificare "Delia", doua cartuse tigari "Kent", sase casete video, benzi de magnetofon, cafea, bauturi fine, 2 canistre cu benzina, un material textil, incaltaminte, cosmetice (deodorante, sapunuri, ruj de buze), bijuterii (printre care o bratara, doua inele, un lant, un colier), 3 carnete C.E.C si un pachet cu carne.
Pe data de 2 noiembrie 1989, la doar 36 de ore de la comiterea crimei, Daniel Cosmin Stefanescu este prins, arestat si condamnat, ulterior, la 25 de ani de inchisoare.
Mihaela Runceanu a fost inmormantata pe 4 noiembrie 1989 la cimitirul "Dumbrava" din Buzau, nu departe de celebrul grup statuar "Rugaciunea" al lui Constantin Brancusi.
Mihaela Runceanu- "Iarta"



Daniel Cosmin Stefanescu sustine ca nu el a omorat-o pe Mihaela Runceanu
Stefanescu a fost gratiat de fostul presedinte Ion Iliescu, dar eliberarea lui a fost intarziata cu mai bine de un an, in urma unei grave erori de comunicare dintre Presedintie si Monitorul Oficial care a publicat Decretul de gratiere.
Cu toate ca a fost gasit vinovat de crima si a fost inchis pentru fapta sa, Daniel spune ca nu asta este adevarul, nu el este criminalul.
Daniel Cosmin Stefanescu
Daniel Cosmin Stefanescu
"S-a spus ca am uns balamalele de la usa cu miere, ca sa nu scartaie, cand caram obiectele din casa. Dar s-a intrebat, cineva, de ce sa le fi uns cu miere? Si nu cu ulei, pentru ca eu eram mecanic, de meserie? S-a spus ca am luat televizorul si l-am dus la masina. Pai, cine putea sa care singur un Telecolor de 30 de kilograme si sa-si deschida singur usile, cu el in brate? Si stii ca una din martore, care a spus ca eu nu as fi fost in stare sa fac fapta, a disparut din proces? Si de ce nu s-a redeschis dosarul, in anii '90, cand l-au gasit pe sinucigasul ala, inecat in Lacul Tei, asupra caruia s-a gasit un bilet scris de el, in care spunea ca el a omorat-o pe Mihaela? Ma intrebi de fapta, ma intrebi ce s-a intamplat atunci. Dar am comis eu crima?", declara cu ceva timp in urma Daniel Cosmin Stefanescu.
In ultima perioada a vietii Mihaela Runceanu spunea tuturor ca va muri la varsta de 35 de ani
Ca si cum ar fi presimtit ceea ce urma sa vina, Mihaela era obsedata de gandul ca va fi omorata si nu va trece de varsta de 35 de ani. Din pacate aceasta aproape a avut dreptate si a murit la 34 de ani!
Mihaela Runceanu, o artista pe gustul romanilor
Mihaela se temea ca va fi asasinata
Mai mult, ea se temea foarte tare de persoanele straine, ca ar fi putut s-o omoare in casa.
Administratorul blocului in care statea Mihaela spune ca artista nu deschidea niciodata ferestrele de la strada, ca sa aeriseasca, deoarece ii era frica sa nu intre cineva si sa o omoare, apartamentul ei fiind situat la parter.
Mihaela Runceanu - Canta iubirea ( Ultima filmare-1989)
Viata si cariera Mihaelei Runceanu
Mihaela Runceanu s-a nascut pe 4 mai 1955 la Buzau.
Urmeaza clasa I si jumatate din clasa a-II-a la Orbeni (Bacau), unde parintii se muta cu serviciul. Continua cursurile la scoala elementara de pe langa Liceul de muzica si arte plastice din Buzau.
Mihaela Runceanu la 6 ani
Mihaela Runceanu la varsta de 6 ani
In anul 1970 incepe cursurile Liceului de muzica si arte plastice din Buzau, pe care il absolva in 1974 ca sef de promotie.
Mihaela Runceanu in liceu
Mihaela Runceanu urmeaza cursurile Liceului de muzica si arte plastice din Buzau
In perioada liceului, canta in orchestra simfonica a orasului, care se afla pe langa Casa orasenesca de cultura.
In Anul 1972 ii este recunoscuta public vocatia de solist de muzica usoara si castiga premiul I la concursul "Tineretea Buzoiana" cu piesa "Anilor" de Petre Magdin.
In 1974 Mihaela este admisa la Conservatorul de muzica "Ciprian Porumbescu", cu media 9,95, urmand in paralel cursurile scolii Populare de Arta din Bucuresti, clasa de canto.
De-a lungul carierei, artista este rasplatita pentru talent sau cu numeroase premiiprintre care: Trofeul "Steaua litoralului", trece cu 10 pe linie prima etapa la concursul TV "Steaua fara nume", premiul I la Festivalul "Lotca de aur" de la Braila, premiul II la "Festivalul artei studentesti" din Galati, premiul II la concursul "Bucuresti'76", premiul I la Festivalul national "Cantarea Romaniei", Marele Premiu la sectiunea "Interpretare" aFestivalului national de muzica usoara de la "Mamaia'83".
Mihaela Runceanu, in diverse ipostaze
Mihaela Runceanu
Debuteza la Radio cu o piesa, in prima auditie, a compozitorului George Grigoriu. In intreaga ei cariera, Mihaela Runceanu a imprimat la Radio si Electrecord peste 150 de piese.
Mihaela a imbogatit muzica usoara romanesca cu numeroase slagare dintre care amintim: "Clipe ce dor", "Eu nu te-am uitat", "Fericirea are chipul tau", "Daca totusi vei pleca", "Canta iubirea" si "Iarta".
Pe 31 octombrie, Mihaela Runceanu merge la sediul Radiodifuziunii Romane unde se intalneste cu Titus Andrei si lucreaza mai bine de 3 ore in "cardex", cautand negativele unor cantece.
In jurul orei 19:00 -19:30, Mihaela ii telefoneaza mamei ei sa-i spuna ca, in sfarsit, i-a aparut discul mult asteptat.
Din pacate artista nu a mai apucat sa se bucure de aceasta realizare.
Mihaela Runceanu pe scena
Mihaela Runceanu pe scena